Νικολάε Τσαουσέσκου

Επιμέλεια: Στέλιος Τσεβάς

Σήμερα, οι Ρουμάνοι πολίτες -παρότι απαγορεύεται η ίδρυση Κομμουνιστικού Κόμματος εκεί ήδη από το 1991- δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι ζούσαν καλύτερα επί Τσαουσέσκου. Το 1989, όμως, μετά την επανεκλογή του από το ΚΚΡ, ξέσπασε εξέγερση στη Ρουμανία, η οποία και οδήγησε στην διαφυγή του με ελικόπτερο και τελικά την εκτέλεσή του με απόφαση στρατοδικείου. Το "κακό παιδί του σοσιαλισμού" το 1973 έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα Ακρόπολι, την οποία σήμερα σας σε αποκλειστικότητα ψηφιοποιούμε: 

"Τα σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ρουμανίας τα έχει επεξεργασθεί το 10ο συνέδριο του Ρουμανικού Κομμουνιστικού κόμματος. Όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα σχέδιά μας πραγματοποιούνται υπό ευνοϊκές συνθήκες. Π.χ. κατά την διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση με ρυθμό 15%, πολύ ανώτερη από τις προβλέψεις του πενταετούς σχεδίου. Στους τομείς της γεωργίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της παιδείας, οι αντικειμενικοί σκοποί μεταφράζονται σε γεγονότα, επίσης. Σπουδαίες επιτυχίες έχουν επιτευχθεί στη λήψη μέτρων για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ευρέων λαϊκών μαζών.
Αναμφιβόλως προσκρούουμε ακόμη σε δυσκολίες, που οφείλονται προ παντός στην καθυστέρηση, από την οποία έκανε το ξεκίνημά της η Ρουμανία. Αναφέρομαι ειδικώς στην αναγκαιότητα δημιουργίας στελεχών σ' όλους τους τομείς της δραστηριότητος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στο κάτω-κάτω όλα αυτά που μας προτείνονται να πραγματοποιήσουμε πρέπει να τα πραγματοποιήσουμε επί ενός ανωτέρου ποιοτικώς επιπέδου και με ανθρώπους με ανώτερα προσόντα από κάθε άποψη. Ελπίζουμε λοιπόν να νικήσουμε αυτές τις δυσκολίες.
Στον τομέα της διεθνούς πολιτικής, το 10ο συνέδριο, πάντοτε, είναι εκείνο που καθώρισε ως αντικειμενικό σκοπό την προώθηση ευρείας συνεργασίας με τις σοσιαλιστικές χώρες και με όλες τις άλλες χώρες, ανεξαρτήτως κοινωνικού καθεστώτος.
Όπως το γνωρίζετε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην διεθνή ζωή, προς την κατεύθυνση της αναπτύξεως νέων σχέσεων: η σύγκληση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, η όλο και περισσότερο δυναμική επιβεβαίωση των αρχών της ισότητας, του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, της μη επεμβάσεως στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων και της αμοιβαιότητας των πλεονεκτημάτων.
Αλλά εστίες εντάσεως και συγκρούσεων εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που πρέπει να ξεπερασθούν, για να ενισχυθεί η πορεία προς την χαλάρωση της εντάσεως, αλλά θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των λαών να κάνουν παν το δυνατόν για να διασφαλιστεί μια νέα πολιτική στον κόσμο, μια πολιτική που θα στηρίζεται στην ισότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό.
Είναι αναμφίβολο ότι υπάρχουν δυσκολίες, καθώς και κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, και τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής το απέδειξαν πλήρως. Αλλά ακριβώς γι αυτόν το λόγο θεωρούμε αναγκαία μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών, μια πιο σταθερή δράση με προοπτική την ειρηνική ρύθμιση των προβλημάτων που πρέπει να αναληφθεί από όλους για να διασφαλισθεί μια διαρκής ειρήνη για όλα τα έθνη.

Εξέφρασα κατ' επανάληψη την γνώμη ότι για τη ρύθμιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και για την αποκατάσταση διακρατικών σχέσεων στην βάση νέων αρχών, θα ήταν αναγκαία η δραστήρια συμμετοχή όλων των κρατών στην διεθνή ζωή, η ευθύνη τους για την υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας αντιπροσωπεύουν τους πλέον βασικούς παράγοντες στο σύγχρονο κόσμο.
Πολλά γεγονότα καταδεικνύουν ότι η αμηχανία πολλών κρατών περιλαμβανομένων μικρών και μεσαίων, στον διακανονισμό των διεθνών προβλημάτων, έχει ενταθεί, ότι τα κράτη αυτά παίζουν όλο και περισσότερο σπουδαίο ρόλο στην εξασφάλιση νέων σχέσεων και της ειρήνης.

Πράγματι, η Ρουμανία, όπως και άλλα σοσιαλιστικά κράτη, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της καταργήσεως των στρατιωτικών βάσεων, που βρίσκονται σε ξένα εδάφη. 
Νομίζω ότι η διεθνής ζωή, τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτά τα αιτήματα αντανακλούν μια αναγκαιότητα. Εξάλλου, τόσον εντός των πλαισίων της πανευρωπαϊκής διασκέψεως, όσον και εντός των πλαισίων των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, τα προβλήματα αυτά ευρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, πράγμα που αποδεικνύει ότι η λύση τους είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε.

Η Ρουμανία αναπτύσσει πλατιά τις σχέσεις της συνεργασίας με όλα τα κράτη, και, μέσα σε αυτά τα πλαίσια με τα δυτικά κράτη, με όλες τις χώρες, χωρίς διάκριση κοινωνικού καθεστώτος. Η επίσκεψη στη Ρουμανία αρχηγών πολλών δυτικών κρατών, οι επισκέψεις μου σε χώρες με διαφορετικά κοινωνικά καθεστώτα, συνιστούν την έκφραση της γενικής πολιτικής της Ρουμανίας, που αποτελείται από την ανάπτυξη της συνεργασίας με όλα τα κράτη, την δραστήρια συμμετοχή της Ρουμανίας στην διεθνή κατανομή της εργασίας, την αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ των εθνών επί νέων αρχών, την ενεργό συμβολή στην υπόθεση της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ όλων των κρατών του κόσμου.

Εδήλωσα και θεωρώ και σήμερα ακόμη ότι η ύπαρξη στρατιωτικών συνασπισμών συνιστά αναχρονισμό, ότι πρέπει να κινηθούμε μ' όλη την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητα για την γενική κατάργηση αυτών των στρατιωτικών συνασπισμών και για την αποκατάσταση διακρατικών σχέσεων επί των αρχών της ισότητας, της οικονομική, τεχνικο-οικονομικής και πνευματικής συνεργασίας. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πορεία της χαλάρωσης της έντασης, στην Ευρώπη και στον κόσμο και η έναρξη της πανευρωπαϊκής διάσκεψης θα καταδείξουν ότι αυτό το αίτημα είναι πλήρως πραγματοποιήσιμο, ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της θετικής εξελίξεως της διεθνούς πολιτικής ζωής.
Ασφαλώς θα χρειασθεί να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες προς αυτήν την πλευρά, αλλά η πορεία που ακολουθούμε είναι ακριβώς αυτή που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών.

Η Ρουμανία έχει ταχθεί και εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της διευρύνσεως της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών κρατών, για την αποκατάσταση εντός αυτής της ζώνης νέων σχέσεων συνεργασίας σ' όλους τους τομείς της δραστηριότητας. Πρέπει να αναφερθεί ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, οι σχέσεις μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας αναπτύσσονται ακατάπαυστα, γεγονός που ετονίσθη κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.
Οι πνευματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας εσημείωσαν σημαντική πρόοδο και μπορούμε να ατενίζουμε με ικανοποίηση όλα όσα έχουμε πραγματοποιήσει. Αλλά, λαμβάνοντας το αυτό ως σημείο αφετηρίας, πρέπει να δείξουμε διάθεση να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έκταση στη συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας και στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας, του πολιτισμού.

Οι οικονομικές σχέσεις έχουν γνωρίσει, επίσης μια σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία έτη και θεωρώ ότι υπάρχουν ευρείες δυνατότητες να γνωρίσουμε ουσιαστικές προόδους στην οικονομική συνεργασία στο μέλλον, μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας αποκλειστικώς. Όσον αφορά εμάς, ενεργούμε προς αυτήν την κατεύθυνση με κάθε σταθερότητα.

Η Ρουμανία έχει ταχθεί και εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης ευρείας βαλκανικής συνεννόησης, που θα μπορούσε να φθάσει ως την δημιουργία αποπυρηνοποιημένης ζώνης, με την μετατροπή της περιοχής μας σε μια ζώνη ειρηνικής συνεργασίας.

Έλαβα πάντοτε ως σημείο αφετηρίας το γεγονός ότι η τύχη της ανθρωπότητας ευρίσκεται στα χέρια των λαών των ίδιων, ότι οι τελευταίοι αυτοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν και θα αποφασίζουν τελικά για την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής των, περιλαμβανομένης και της διεθνούς ζωής των. Τούτων δοθέντων, όπως το είπα ήδη, θεωρώ ότι στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα οφείλουν να συμμετέχουν σε ίσο μέτρο όλοι οι λαοί, όλα τα κράτη, και ότι μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλισθεί η πραγματοποίηση ενός κόσμου καλύτερου και δικαιότερου. Αυτό απαιτεί από κάθε λαό δραστήρια συμμετοχή στην διεθνή ζωή. Πρέπει επίσης να έχουν γνώμη στο κεφάλαιο σχετικά με την καλύτερη οργάνωση των διακρατικών σχέσεων, καθώς και με τη ρύθμιση όλων των διεθνών προβλημάτων.

Η Ρουμανία έχει κηρυχθεί και είναι πάντοτε κηρυγμένη υπέρ μιας πολιτικής λύσεως στη Μέση ανατολή, με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχουμε υπ' όψιν μας, σχετικώς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη, που κατελήφθησαν κατά τον πόλεμο του 1967, την πραγματοποίηση μιας ειρήνης δικαίας και ίσης, που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία όλων των κρατών της ζώνης. Μέσα στον ίδιο χρόνο, θεωρούμε αναγκαία την κατάληξη σε μια λύση του προβλήματος των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους πόθους τους.
Νομίζω ότι στην παρούσα στιγμή πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες -και υπάρχουν οι συνθήκες- για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πραγματοποίηση μιας ειρήνης, μέσα στο πνεύμα που ανέφερα παραπάνω. Για το σκοπό αυτόν καθίσταται αναγκαίο όπως όλοι οι λαοί του κόσμου, προ παντός της Ευρώπης και της Αφρικής να ενεργήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να κομίσουν τη συμβολή τους στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή αυτή του κόσμου.

Επιθυμώ να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να απευθύνω στον ελληνικό λαό, μέσω της εφημερίδας σας, τις καλύτερές μου ευχές για ευημερία και ειρήνη."

Πηγή: εφημ. Ακρόπολις, 9 Δεκ 1973

Περισσότερες πληροφορίες για τον Τσαουσέσκου θα βρείτε εδώ

1 σχόλια:

  1. Δηλαδη κατα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε,υπερ της αυτοτελειας των Βαλκανιων, κατα των Τραπεζικων συνεργασιων και κατα του Ισραηλ. Γι'αυτο ειχε την καταληξη που ειχε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή