Κωνσταντίνος Καραμανλής

Επιμέλεια: Στέλιος Τσεβάς

Τον Στρατιωτικό Νόμο στην Ελλάδα κατήργησε, έπειτα από 88 μήνες συνεχούς ισχύος του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 9/10/1974. Επιλέξαμε σήμερα να ψηφιοποιήσουμε την ομιλία του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης κατά το σχηματισμό της εκλογικής κυβέρνησης του 1974 στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Η ομιλία αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα στην πιο ομαλή πολιτικά περίοδο της χώρας, η οποία και διήρκεσε μέχρι πριν 5 χρόνια, όπου λόγω των εξελίξεων που πυροδότησε η δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε στα πρόθυρα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση ανάγκης. 

"Οφείλω εν πρώτοις να σας ευχαριστήσω, διότι προσεφέρθητε να με βοηθήσετε εις το δύσκολον έργον, το οποίο ανέλαβα. Η δυσκολία του έργου αυτού συνίσταται εις το ότι καλούμεθα να αποκαταστήσωμεν, ύστερα από μιάν 7ετίαν τυραννίας, την Δημοκρατίαν εις τον τόπον μας, καθ' ήν στιγμήν οφείλομεν παραλλήλως να αντιμετωπίσωμεν την τραγικήν περιπέτειαν της Κύπρου.
Όπως γνωρίζετε, πριν από 4 μήνες, η κατάστασις εις τον τόπον μας ήτο εφιαλτική. Πριν από 3 μήνες ήτο τραγική. Σήμερα είναι απλώς δύσκολος. Αυτό σημαίνει ότι εσημειώθη μία σημαντική πρόοδος εις τα πράγματα της χώρας. Η πρόοδος αυτή οφείλεται εις δύο παράγοντας. Πρώτον, εις το γεγονός ότι αι Ένοπλοι Δυνάμεις της χώρας εσυνειδητοποίησαν τας ευθύνας των, και εις μίαν κρίσιμον στιγμήν διά το μέλλον του τόπου παρέδωσαν αβιάστως την εξουσίαν εις την πολιτικήν ηγεσίαν. Και δεύτερον, εις το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε μοναδικήν πολιτικήν ωριμότητα και μετριοπάθειαν. Διότι ήτο φυσικόν να αναμένεται ότι κατά την στιγμήν της μεταπολιτεύσεως θα ξεσπούσαν κύματα ενθουσιασμού και αγανακτίσεως, χαράς και εκδικήσεως, που θα ωδηγούσαν τον τόπον εις οδυνηράς, ακόμη και αιματηράς περιπετείας. Αυτά απεφεύχθησαν, χάρις στην σωφροσύνη του ελληνικού λαού και την πρωτοβουλίαν των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ήδη ευρισκόμεθα εις την ευχάριστον θέσιν να σχηματίσωμεν την κυβέρνησιν των εκλογών. Η αποστολή της κυβερνήσεως αυτής είναι φυσικόν να είναι περιωρισμένη, εφ όσον μοναδικός της προορισμός είναι η διενέργεια ελευθέρων εκλογών. Τούτου δοθέντος θα πρέπει να αποφεύγετε να ασχολήσθε με προγράμματα μακροπρόθεσμα και να περιορίσετε τας δραστηριότητάς σας μόνον εις τα τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα της αρμοδιότητός σας. Και τούτο, αφ ενός μεν, διότι ο χρόνος μέχρι των εκλογών είναι περιωρισμένος, αφ ετέρου δε, διότι δεν πρέπει να δεσμεύεται η μετεκλογική κυβέρνησις με αποφάσεις που θα λάβη η παρούσα κυβέρνησις.
Είσθε όλοι σας διακεκριμένοι πολίται και έχετε πείραν της δημοσίας ζωής. Και δεν νομίζω ότι έχω ανάγκην να σας απευθύνω συστάσεις, όπως ασκήτε τα καθήκοντά σας κατά τρόπον αμερόληπτον.
Η αποστολή της Κυβερνήσεως, όπως είπα, είναι περιωρισμένη, αλλά δεν παύει από του να είναι σοβαρά. Διότι εάν η προηγουμένη κυβέρνησις, εις την οποίαν με συνέδραμαν ο Αντιπρόεδρος αυτής και οι άλλοι συνεργάται μου, άνοιξε τον δρόμο προς τας εκλογάς, η παρούσα κυβέρνησις είναι εκείνη, η οποία θα τας καταστήσει πργαματικότητα.
Γνωρίζετε ότι εις τον τόπον μας, ιδίως κατά τας εκλογάς, οι πολιτευόμενοι αναζητούν αφορμάς διά να διαμαρτύρωνται. Θα πρέπει, συνεπώς, να το έχετε υπ' όψιν αυτό και να φροντίσετε ώστε να μή δίδωνται όχι μόνον αφορμαί, αλλ' ουδέ καν προσχήματα διά την διατύπωσιν παραπόνων.
Αφού σάς ευχαριστήσω και πάλιν θα σας παρακαλέσω να υπογράψετε ένα σημαντικόν Διάταγμα. Επεφύλαξα εις την παρούσα κυβέρνησιν την πωτοβουλίαν να άρη τον Στρατιωτικόν Νόμον και να ανοίξη πλήρως τον δρόμον προς τας εκλογάς."


Πρώτη δημοσίευση: εφημ. "Η Βραδυνή", Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 1974

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου